Soorten en maten dakkapellen

Dakkapellen zijn er heel veel verschillende soorten en maten, je hebt ze van hout of van kunststof. Kies je voor een prefab dakkapel of een die op het dak zelf wordt gebouwd. De keuze die er voortaan is voor dakkapellen is enorm gegroeid als je het vergelijkt met vroeger. Een dakkapel kan ervoor zorgen dat een zolder die niet wordt gebruikt omdat deze te klein is wel weer gebruikt gaat worden. Het is een kleine uitbouw op de bovenste verdieping van een gebouw. Een dakkapel zorgt ook voor veel lichtinval op een zolder waardoor het een beter aanzicht geeft. dakkapel ruimte

Soorten dakkapellen

Er zijn veel verschillende soorten dakkapellen, al deze dakkapellen kunnen ook verschillende afmetingen hebben. Een dakkapel met een plat dak wordt het meeste gebruikt maar ook een dakkapel met een schuin dak wordt veel gebruikt. Een verhoogde nok is ook een dakkapel alleen lijkt dit meer op een extra verdieping omdat hierbij het dak van een woning wordt verhoogd. Het is mogelijk om dit aan één kant van een woning te doen of aan twee kanten, dan het het een dubbelzijdige nokverhoging.

dakkapel verhoogde nok

Omgevingsvergunning

Voor het plaatsen van een dakkapel is een veel gevallen een vergunning nodig. Dit hangt ervan af wat voor soort dakkapel het is en op welke plaats deze wordt geplaatst. Ook de locatie van het gebouw kan hier invloed op hebben. Bij de grotere dakkapellen is dit meestal wel verplicht, bij een standaard dakkapel aan de achterkant van een gebouw in de meeste gevallen niet.

Om erachter te komen of je een omgevingsvergunning nodig hebt in uw gemeente kunt u de vergunningcheck van het omgevingsloket doen. Hier krijgt u dan meteen duidelijkheid over de vergunning.

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor een dakkapel hangt af van wat voor soort dakkapel het is en wat de afmeting is. De kosten van een dakkapel kunnen daarom erg verschillen, zo kun je een dakkapel kopen voor €4.200 maar het zou bijvoorbeeld ook zo maar €15.000. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning komen ook kosten voor de aanvrager. Die kosten het leges. De leges kosten zijn per gemeente in Nederland anders. Om erachter te komen wat deze zijn in uw gemeente kunt u dat vinden op de website van uw gemeente.

 

Materialen en hun voordelen: Hout vs. Kunststof

Wanneer je overweegt een dakkapel te plaatsen, is een van de eerste keuzes die je moet maken het materiaal. De twee meest populaire keuzes zijn hout en kunststof. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen die belangrijk zijn om in overweging te nemen.

Houten dakkapellen:

  • Natuurlijke uitstraling: Hout heeft een authentieke en tijdloze uitstraling die veel mensen waarderen. Het kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende bouwstijlen en kan geschilderd worden in elke gewenste kleur.
  • Duurzaamheid: Mits goed onderhouden, kan een houten dakkapel jarenlang meegaan.
  • Reparatiemogelijkheden: Beschadigingen aan een houten dakkapel zijn vaak gemakkelijker te repareren dan bij kunststof varianten.
  • Nadelen: Hout vereist meer onderhoud dan kunststof. Het moet regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van rotting of schimmel en het kan nodig zijn om het hout elke paar jaar opnieuw te schilderen om het in topconditie te houden.

Kunststof dakkapellen:

  • Onderhoudsvriendelijk: Een van de grootste voordelen van kunststof is het minimale onderhoud. Het is bestand tegen weersinvloeden, roest niet en hoeft niet te worden geschilderd.
  • Lange levensduur: Kunststof is zeer duurzaam en kan tientallen jaren meegaan zonder veel tekenen van slijtage.
  • Isolatie: Kunststof heeft van nature isolerende eigenschappen, wat kan bijdragen aan energiebesparing in je huis.
  • Nadelen: Hoewel kunststof dakkapellen weinig onderhoud vergen, kunnen ze na verloop van tijd verkleuren door blootstelling aan UV-stralen. Daarnaast zijn beschadigingen aan kunststof vaak lastiger te repareren dan bij houten dakkapellen.
5/5 - (5 stemmen)