Wat kan een dakkapel kosten?

Een dakkapel is slechts een relatief klein deel van het dak, maar kan erg duur zijn. De dakkapel zelf en zijn niet ongecompliceerde installatie in het dak zijn hier twee van de grootste kostenfactoren:

  1. Kosten voor de dakkapel
  2. Transport van de dakkapel
  3. Installatie van de dakkapel
  4. Dakaansluiting voor de dakkapel

 

Wat zijn de voordelen van een dakkapel?

Voordat we de dakkapel kosten van de dakkapel nader bekijken, moeten we echter eerst de vele voordelen van de dakkapel bekijken, die de kosten snel in perspectief plaatsen en de kenmerken van de dakkapel bespreken. Men spreekt van een dakkapel wanneer een verticaal raamoppervlak in het dak wordt ingebouwd onder een hoek volgens de dakhelling. De dakconstructie is net zo onbeduidend als het feit of het dak is verwijderd of niet.

De dakkapel wordt in het dak geplaatst en steekt naar buiten of zit op het dak. Enerzijds vergroot dit de leefruimte en het bruikbare gebied, en anderzijds zorgt het voor een aanzienlijk verbeterde lichtinval. Deze constructie verandert echter ook het uiterlijk van uw gebouw aanzienlijk. In elk geval dragen dakkapellen bij aan de waarde van het onroerend goed, omdat ze een gewild architectonisch ontwerpelement zijn dat kan worden aangepast aan uw behoeften en het dak van uw gebouw.

 

Hebben dakkapellen ook nadelen?

Deze grote voordelen worden gecompenseerd door een paar nadelen. Omdat het dakkapelgebouw de bouwvoorraad aanzienlijk wijzigt, is een bouwvergunning van de verantwoordelijke bouwautoriteit vereist. Het kan zijn dat de bouwcode de gemeente verbiedt een dakkapel te installeren. Daarom moet u eerst van de bouwautoriteit te weten komen of installatie is toegestaan.

Een statische test is ook noodzakelijk. Dakkapellen belasten de dakstructuur extra en moeten in de planning worden opgenomen. Omdat de dakbedekking onvermijdelijk gewond raakt wanneer de dakkapel wordt binnengebracht, moet speciale aandacht worden besteed aan de dakisolatie om thermische bruggen te voorkomen. In sommige gevallen moet u ook een toestemmingsverklaring van uw buren krijgen, omdat het nieuwe venstergebied ongewenste inzichten in de aangrenzende woning kan toestaan. 

 

Dakkapelkosten: monsterberekening

post kosten
Prefab dakkapel (sleepdakkapel, 1,5 x 1,25 m) vanaf ca. 4.500 €
Dakverbinding / installatiekosten ongeveer 3.000 €
transportkosten ca. € 550
totale kosten € 8.500

 

Welke dakkapellen kosten hoeveel?

De voordelen wegen echter duidelijk zwaarder dan de nadelen. Als de bouwwetgeving en statische omstandigheden aanwezig zijn, moet u de geplande installatie van het dakkapel uitvoeren. Maar welke dakkapel is de juiste? Professionele dakdekkers maken onderscheid tussen kant-en-klare dakkapellen en individuele dakkapellen . Deze laatste zijn aanzienlijk duurder dan de reeds afgewerkte dakkapellen. Voor dakkapellen “op maat gemaakt” moet je twee tot drie keer zoveel budgetteren.

De meeste afgewerkte dakkapellen kosten tussen de € 8.500 en € 12.000 . Sommige dakkapellen liggen onder deze gemiddelde prijsklasse, zoals de goedkopere dakkapellen met plat dak (minder dan € 8.500), of zelfs aanzienlijk hoger dan de dure vleermuis dakkapellen (meer dan € 15.000).

 

Dakkapel kosten

Maar de dakkapelafmetingen bepalen ook de prijs. Een dakkapel met een breedte van 1,5 m en een hoogte van 1,25 m bij ongeveer € 6.500 is bijvoorbeeld slechts half zo duur als een vergelijkbaar model met 2×2 meter. Maar het type dakkapel bepaalt ook de prijs, dus de prijzen voor een wig dakkapel zijn compleet anders:

Prijzen voor wig dakkapel

massa

prijs

1,30 m 1,14 m ongeveer 4500 €
1,30 mx 1,96 m ongeveer 5.500 €
1,52 mx 2,51 m ongeveer 6 400 €
1,52 mx 4,19 m ongeveer € 8.000

 

Al gedacht? Ramen, dakaansluiting, arbeidskosten

U kunt een hogere investering verwachten

Naast de enorme omvang van het dakkapel (en in sommige gevallen zijn eigen dakhelling), zijn de ramen natuurlijk ook een belangrijke prijsfactor. Dak- of verticale ramen of glazen dakkapellen zijn hier denkbaar. De materialen van de ramen, evenals hun lijstwerk, functies en / of zonwering omvatten ook professionele dakdekkers in de kosten voor dakkapellen vanaf het begin.

De dakkapel moet natuurlijk worden afgedekt, verzegeld en geïsoleerd. De dakaansluiting kan extra kosten met zich meebrengen van ongeveer € 4.000. Bovendien zijn er transport- en arbeidskosten voor de ambachtslieden in de hoge reeks van drie cijfers, die u gemakkelijk kunt verwachten met een enkele dakkapel voor een bedrag van € 20.000.

 

Dakkapel: kosten besparen

Zoals hierboven opgemerkt, zijn kant-en-klare dakkapellen aanzienlijk goedkoper dan op maat gemaakte dakkapellen. Raadpleeg vroeg een dakdekker om het optimale industrieel vervaardigde model voor uw dak te vinden! Een andere kostentip is om de installatie van de dakkapellen te combineren met ander werk op het dak. Je kunt bijvoorbeeld veel goedkoper wegkomen als je de dakkapelinstallatie combineert met huiseigenaren of VVE.

Idealiter koppelt u de dakkapelinstallatie aan een dakrenovatie en bespaart u drie keer. Enerzijds zijn er geen kosten door de verminderde werkuren en tijd (vergeleken met individuele projecten), anderzijds profiteert u op middellange termijn van de verbeterde thermische isolatie door dalende energiekosten. Het derde, niet onbelangrijke punt is de promotie van uw dakkapel.

 

Vergelijking tussen verschillende materialen voor dakkapellen

Bij het kiezen van een dakkapel is het materiaal een essentiële factor om te overwegen. Niet alleen beïnvloedt het materiaal de uitstraling en duurzaamheid van de dakkapel, maar het heeft ook invloed op de kosten, het onderhoud en de isolatiewaarde. Hieronder volgt een vergelijking van enkele van de meest voorkomende materialen voor dakkapellen:

1. Hout

  • Voordelen: Hout biedt een natuurlijke en traditionele uitstraling, en kan gemakkelijk op maat worden gemaakt en in elke gewenste kleur worden geschilderd.
  • Nadelen: Vereist regelmatig onderhoud zoals schilderen om rot en verval te voorkomen. Het kan gevoeliger zijn voor weersinvloeden dan andere materialen.
  • Kosten: Middel tot hoog, afhankelijk van het type hout dat wordt gekozen.

2. Kunststof (bijv. PVC)

  • Voordelen: Lage onderhoudsvereisten, goede isolatiewaarden en bestendig tegen weersinvloeden. Verkleurt minder snel dan hout.
  • Nadelen: Kan een minder natuurlijke uitstraling hebben en is lastiger te repareren bij beschadiging.
  • Kosten: Over het algemeen lager dan houten dakkapellen.

 

Vraag om een dakkapel offerte

Een dakkapel offerte is de prijsberekening van een dakkapel zoals jij hem wilt hebben. Er zijn website die richtprijzen hanteren, maar vaak is een dakkapel offerte specifieker. Een enkele site heeft ook een online offerte module in de site ingebouwd waarbij je direct ziet wat het je gaat kosten. Zo hoef je dus geen gegevens achter te laten om erachter te komen hoe goedkoop of duur het dakkapelbedrijf is.

5/5 - (5 stemmen)