Onderhoud van uw graszoden

Een mooi gazon is de droom van elke tuinbezitter. Om een dergelijk succes in gazonverzorging te bereiken zijn een doelmatige bemesting, regelmatig maaien, vertikuteren en beluchten noodzakelijk.

 

Gazon maaien:

Een hoge kwaliteit van het gazon wordt in eerste instantie bereikt door regelmatig maaien – uitgaande van een goede mix van verschillende grassoorten en een vakkundige aanleg. Nadat u zojuist nieuwe graszoden heeft gelegd adviseren wij u na ongeveer 7 dagen, of eerder, afhankelijk van de groei, al te beginnen met het maaien. Ons advies, gebruik een kooimaaier. Kooimaaiers laten een mooier maaibeeld laten zien.

Maai vooral de eerste weken niet te kort (4 à 5 cm maaihoogte). Daarna kunt u geleidelijk teruggaan tot een maaihoogte van ca. 2,5 cm. Zorg dat uw maaimachine scherp en goed is afgesteld.

Een gazon waarbij ecologische aspecten zoals variëteit of het bloeiaspect belangrijk zijn, wordt een- tot tweemaal per jaar gemaaid. Een intensief gebruikt gazon moet daarentegen tijdens de groei wekelijks gemaaid worden.

 

Vertikuteren:

Voor optimale groei is vertikuteren tijdens de groeitijd (April) noodzakelijk.Door het loodrecht maaien worden grasresten en mos verwijders. Het gras krijgt meer zuurstof en licht. Grasvrije plekken moeten met voedingsstoffen worden verzorgd, om groei te garanderen.

 

Bemesting:

Elke grasplant heeft voedingstoffen nodig om het optimaal te laten groeien. Het is daarom belangrijk om uw gazon regelmatig een bemesting te geven. Regelmatige bemesting tijdens de groeitijd gaat aantasting van het gras door mos- en paddestoelen tegen, waardoor het gazon vitaal blijft.

Er zijn twee keuze’sbemesting:

  • Snelwerkende meststoffen
  • Langzaam werkende mestoffen
Rate this post