Ongedierte of ziekte bestrijden in gazon

Heeft u ongedierte of ziekte uw bestaand gazon. Bestrijdings informatie vindt u hier:

Stelt u zich eens voor dat u bijvoorbeeld Engerlingen (larve van de meikever) in uw bestaand gazon heeft. U kunt dan een nieuw gazon via ons kopen en dat leveren wij u graag en goedkoop. Maar u wilt niet gelijk weer een aangetast gazon in uw tuin. Daarom helpen wij u eerst op de juiste weg, en dan adviseren wij u pas om een nieuw gazon te kopen. U wilt eerst van de engerlingen af, dit kunt u doen met bestrijdingsmiddelen, of op een milieuvriendelijke mannier met behulp van nematoden.

Nematoden zijn kleine aaltjes, die men met een gieter over het gazon uitgiet. Een kleine dosis (ong. 50 miljoen nematoden!) is geschikt voor 100 vierkante meter. Deze aaltjes zou u op het Internet kunnen bestellen bij bedrijven zoals de firma Hellingman. De aaltjes worden met de post gestuurd, keurig verpakt in noppenfolie met een ‘icepack’.

 

En zo ziet onze informatie er uit:

Engerlingen

Engerlingen zijn de larven van de meikever. Deze larven vreten zich een weg door de wortels van uw gazon. Het zijn witte C-vormige larven met een dik zakvormig achterlijf en een bruine kop. De aanwezigheid van eksters of kraaien kan een aanwijzing zijn dat er zich engerlingen in uw gazon bevinden. Chemische bestrijdingsmiddelen tegen engerlingen zijn niet meer toegestaan.

 

Emelten

EmeltenEmelten zijn larven van een langpootmug. Ze lijken op een meelworm, en hebben geen poten, en het is voor een leek onduidelijk war hun kop zich bevindt. Emelten komen in groten aantallen voor in vochtige grond en kleigrond. Emelten bewonen de bovenste laag (2-3 centimeter) van het gazon, en eten daar de wortels van het gras. Hierdoor sterft het gras af, de graszode komt daarna los te liggen en er treden kale plekken op.

Niet alleen eten emelten de wortels van het gras maar ook het gras zelf kan worden verorberd door ze. De schade treedt op in de nazomer en het voorjaar.

 

Bestrijding:

Indien er meer dan 100 emelten per m² voorkomen dan zal het gras het zeer zwaar te verduren krijgen en ernstige schade oplopen. Tegen emelten adviseren wij Bayer Garden Gazon-Insect. Dit is een zeer effectief en direct werkend middel dat makkelijk toe te passen is met een watergieter.

 

Sneeuwschimmel of voetrotSneeuwschimmel of voetrot

Sneeuwschimmel of voetrot wordt veroorzaakt door de schimmel Microdochium nivale. Deze schimmel wordt ook wel aangeduid met Gerlachia nivalis en voorheen als Fusarium nivale. Sneeuwschimmel komt in Nederland regelmatig voor in de periode van herfst tot voorjaar. Ook tijdens een natte, warme zomer kan deze schimmel zich uitbreiden, maar dat valt niet zo op door de snelle groei van het gras. Onder sneeuw breidt de schimmel zich vooral uit wanneer de sneeuw valt op niet-bevroren grond.

Rate this post